Bij ons elke woensdag
koopavond

Een houten vloer zelf leggen of laten doen?

Een houten vloer kan door een handige doe-het-zelver zelf gelegd worden. Echter zijn er wel een paar punten waar u goed op moet letten. Daarom hebben wij voor u een handige legwijzer samengesteld zodat u niet voor verrassingen komt te staan wanneer u de vloer gaat leggen.

Houten vloer legwijzer

In de legwijzer staat stap voor stap uitgelegd hoe u een houten vloer zelf kunt leggen en waar u rekening mee dient te houden. Zo kunt u straks optimaal genieten van uw nieuwe vloer!

Geen tijd? Maak dan gebruik van onze legservice!

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om zelf een vloer te leggen, dan kunnen wij dit uit handen nemen. Onze vakkundige legservice met ruime ervaring staat voor u klaar. De medewerkers van onze legservice leggen eiken en grenen vloeren door heel Nederland, Van Leeuwarden tot aan Maastricht en kunnen de vloer vakkundig bij u plaatsen en op elke gewenste manier afwerken.
Onze legservice helpt u met allerhande zaken: Het leggen van uw ondervloer en of dampwerende folie, het leggen van massieve vloerdelen of multiplanken en lamelplanken. Ook het afwerken van de vloer met olie of lak en het monteren van de plinten kunnen tot de werkzaamheden behoren. Tevens het stoppen van noesten en een vloer schuren en behandelen met intensiefreiniger kan een klusje zijn dat u liever wilt uitbesteden, wel zo gemakkelijk!
Heeft u na het lezen toch nog vragen over het leggen van uw vloer of wilt u gebruik maken van onze vakkundige legservice? Wij adviseren u graag, onze showroom is centraal in Utrecht gelegen, vanuit Den Haag of Rotterdam bent u met een half uurtje bij ons. Komt gerust een kijkje nemen in onze showroom. Of bekijk alvast ons assortiment

Legwijzer voor lamelplanken en massieve vloeren, zwevend gelegd

Tip's vooraf

 • Laat de vloer 5 dagen acclimatiseren in de ruimte waar de vloer komt te liggen.
 • De vloer van de woning moet droog, schoon en vlak zijn.
 • De luchtvochtigheid van de ruimte moet tussen de 55 en 65% zijn.
 • Bij het acclimatiseren van de vloer is het van belang om rekening te houden met eventuele bouwwerkzaamheden, uw stucwerk dient droog te zijn en de juiste luchtvochtigheid te hebben, zoals boven beschreven
 • Stap 1: Folie aanbrengen

  Bij een cementdekvloer dient u een dampwerende folie aan te brengen. Deze folie beschermd het hout tegen optrekkend vocht uit de kruipruimte. Heeft u een houten vloer dan gebruikt u geen folie, dit in verband met het ademen van de vloer. Laat steeds de folie 10 cm overlappen.

  Stap 2: Ondervloer

  Als de folie op de cementdekvloer is aangebracht kunt u de ondervloer gaan leggen. U legt de folie en de ondervloer steeds in banen van 1 meter diep en kamerbreed. Door dit stapsgewijs te doen voorkomt u beschadiging aan de folie en ondervloer.

  Stap 3: Expansieruimte en werking van de vloer

  Bij het leggen van de multiplank vloer moet u rekenig houden met een vrije ruimte rondom de vloer van 1 cm. Met een massieve houten vloer moet u rekening houden met een vrije ruimte van 1,5 cm. Deze expantieruimte geeft de mogelijkheid om de natuurlijke werking van de planken op te vangen. Hierdoor voorkomt u dat de vloer te strak komt te liggen en omhoog komt. Het is aan te raden om de vloer in de lengterichting van de ruimte te leggen aangezien de werking van het hout altijd in de breedte is en nauwelijks in de lengte.

  Stap 4: Het leggen van de vloer

  Het leggen van de vloer dient in wildverband te gebeuren voor een mooi resultaat. Laat de planken steeds 40 tot 50 cm verspringen, hierdoor krijgt u een mooier verloop van de planken. Bij het plaatsen van de vloerdelen kunt u kiezen uit twee mogelijkheden: de vloer lijmen of de vloer voorzien van veren. De verkoper geeft u hierover graag advies en uitleg.

  Stap 5: Het afwerken van de vloer met olie of hardwaxolie

  Voor u kunt beginnen aan het afwerken van de vloer dient uw vloer schoon en stofvrij te zijn. Vervolgens gaat u de vloer afwerken door middel van een olie of hardwaxolie. De bussen vloerolie dient u van te voren goed te schudden zodat alle kleurpigmenten zich goed kunnen verdelen door de olie. Bij meerdere bussen olie kunt u deze van te voren samenvoegen en mengen om eventueel onderling kleurverschil te ondervangen. Daarna kunt u de olie aanbrengen met een lakroller of kwast. Het aanbrengen van olie kunt u het beste in vlakken van 1 bij 4 meter doen, dit is afhankelijk van de de lengte van kamer. Vervolgens boent u de olie in door middel van een boenmachine. Hierbij gebruikt u een rode of beige pad. Een boenmachine kunt u gemakkelijk in de bouwmarkt huren.
  Overtollige olie kunt u doorvegen naar een nog onbehandeld gedeelte, of verwijder de olie met een pluisvrije doek. Dit om donkere vlekken te voorkomen. Als laatste veegt u de olieresten die de vloer niet heeft opgenomen weg met een pluisvrije doek. Het is belangrijk om ook de eventuele v-groeven goed te controleren op overtollige olieresten en deze zorgvuldig te verwijderen.
  Belangrijk: Doeken met olie kunnen tot zelfontbranding leiden. Doordrenkte doeken dient u te laten uitdampen/ opdrogen en daarna pas af te voeren.

  Stap 6: Plinten

  De vloer kan afgewerkt worden met verschillende plinten. Maak de plinten voor het oliën of schilderen op maat en monteer de plinten met pluggen of montagekit.
  Belangrijk: Bovenstaande adviezen zijn belangrijk om in acht te nemen en op te volgen wanneer u werkt met de producten van Vloerenhal Montfoort. Het niet juist opvolgen van dit advies kan leiden tot een ongewenst resultaat.
  Vragen? Heeft u vragen over het leggen? Vloerenhal Montfoort voorziet u graag van passend advies. Onze verkopers staan voor u klaar! U kunt altijd contact met ons opnemen.

  Adres

  Vloerenhal Montfoort
  Mosterdmolenweg 5B
  3417 XM Montfoort
  (E) info@vloerenhalmontfoort.nl
  (T) 0348 506 551
  (M) 06 1412 9469

  Openingstijden