Oliën van uw houten vloer

Voordelen van het oliën van uw houten vloer.

Het aanbrengen van olie op uw houten vloer is van belang om de gewenste kleur aan te brengen op uw onbehandelde plank. Het oliën van uw vloer zorgt ervoor dat de kleurpigmenten diep in het hout trekken. Dit zorgt voor een mooier resultaat op de lange termijn ten opzichte van het verven of lakken van uw vloer, waarbij een toplaag aangebracht wordt. Bij het lakken of verven kan de toplaag eerder slijten, waarna u de gehele vloer opnieuw moet schuren en behandelen.

houten vloer

Het oliën van een houten vloer. Hoe doe ik dat?

Stap 1: Maak de vloer goed schoon voorafgaand het oliën. Dit kunt u doen door de vloer stofvrij te maken.

Stap 2: Voor het oliën van de houten vloer dient het oppervlak egaal te zijn. Eventuele spijkers moeten dieper in de vloer geslagen worden en de noesten moeten tijdelijk worden opgevuld. Dit kan bijvoorbeeld met het zaagsel van de schuurbeurt.

Stap 3: Na het egaliseren van de vloer, stofvrij en droogmaken kunt u beginnen met het oliën van de vloer. Het handigst is om de houten vloer te oliën bij daglicht en met een temperatuur van ongeveer 18 graden. Er moet gezorgd worden voor een goede ventilatie en zorg ervoor dat alle werkmaterialen aanwezig zijn. Wanneer u eenmaal begonnen is het raadzaam om het oliën van uw houten vloer in een keer af te maken.

Stap 4: De olie kan nu aangebracht worden op de houten vloer. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een niet pluizende doek of een boenmachine. Bij voorgekleurde oliën is het belangrijk de verpakking goed te schudden. Kleurpigment is zwaarder dan olie en zakt daarom naar de bodem Mengt u de olie zelf, dan moet u zorgen dat u in een keer genoeg olie aanmaakt om te voorkomen dat er kleurverschillen in de olie gaat zitten. Breng de olie op gelijkmatige wijze geleidelijk aan op het uw houten vloer.

Stap 5: Afhankelijk van de houtsoort kan het olieproces verschillen. Bij de ene houtsoort volstaat het om één laag olie aan te brengen. Een andere houtsoort zal wellicht twee maal geolied moeten worden om het gewenste resultaat te bereiken.

Stap 6: Na het oliën van de vloer is het belangrijk om deze 48 uur te laten drogen alvorens u van uw vloer gebruik kunt maken.

houten vloer

Ziet u het niet zitten om uw eigen vloer te oliën? Dan kunt u contact opnemen met ons voor onze legservice.